Sporten gevaarlijk?

Gisterenavond weer genoten van een intens potje padel. Onze tegenstanders waren vrijwel gelijkwaardig, waardoor we spannende rally's beleefden. Tijdens het spel kwam mijn teamgenoot echter met een gewaagde slag die anders uitpakte dan verwacht. Gelukkig kon ik op tijd mijn hoofd wegdraaien om een bal recht in mijn oog te voorkomen. Tijdens de pauze besefte ik dat ik enorm geluk had gehad, wetende dat sommige spelers het veld moeten verlaten vanwege oogletsel. Maar wie is er eigenlijk verantwoordelijk/ aanprakelijk?

In Nederland geldt de algemene regel dat wanneer iemand een onrechtmatige daad pleegt en anderen daar schade door lijden, de schadevergoeding door de dader moet worden gedragen. De vraag rijst dan of het veroorzaken van  sportblessures als een onrechtmatige daad kunnen worden beschouwd. Het deelnemen aan een wedstrijd impliceert immers een zeker risico op letsel door ongelukkige bewegingen van medespelers of tegenstanders.

We adviseren al onze klanten om een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren(AVP) af te sluiten. Echter, de AVP dekt niet de aansprakelijkheid voor opzettelijk veroorzaakte schade. Als een rechter dus vaststelt dat iemand tijdens een sportwedstrijd opzettelijk letsel heeft toegebracht, bestaat de kans dat de AVP-verzekeraar de schade niet vergoedt, vooral als de persoon die het letsel heeft toegebracht 16 jaar of ouder is. Hier ging het om het ongelukkig raken van de bal en dus een stukje risico-acceptatie.

Na de pauze hebben we gelukkig weer lekker doorgespeeld en deze gedachten achter ons gelaten.

Ik wens iedereen een sportieve dag toe.

Met vriendelijke groet,

Bas van Scheppingen

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag